Voľba profesijnej orientácie

Voľba povolania zohráva v živote človeka dôležitú úlohu. Ovplyvňujú ju školské prostredie, kamarátske vzťahy, rodina, vzdelanie, prestížnosť povolania, ale hlavne osobnosť žiaka.

Informačné a poradenské služby pri voľbe povolania sú služby poskytované úradom práce, sociálnych vecí a rodiny pre žiakov základných škôl, zamerané najmä na poskytovanie informácií a odborných rád o druhoch povolaní a o predpokladoch a požiadavkách na výkon určitého povolania.

Kariéra - je nepretržitý sled určitých období, v ktorých nadobúdame životné a pracovné skúsenosti, vedomosti a zručnosti.

TYPY OSOBNOSTI -

a) realistický typ - má sklony k technickým činnostiam a fyzickej práci. Vyniká v oblasti stavebníctva, techniky, strojárstva či pri fyzicky náročnejších činnostiach.

b) investigatívny typ - sa vyznačuje mechanickým a logickým myslením. Uplatňuje sa na výskumných pozíciách, kde sa využíva analytické myslenie.

c) umelecký typ - sa vyznačuje originálnym, intuitívnym a tvorivým myslením. Má sklony k emocionálnosti a expresívnosti.

d) sociálny typ - je veľmi zhovorčivý. Rád spolupracuje a komunikuje s ostatnými, pomáha im.

e) podnikavý typ - spolieha sa najmä na seba, vie dobre argumentovať, je dominantný a presvedčivý, má dobré organizačné schopnosti.

f) konvenčný typ - typ svoje schopnosti uplatňuje pri pracovnom procese s presne stanovenými úlohami. Je veľmi zodpovedný a všestranne zameraný.

SCHÉMA OSOBNOSTI:

Introvert - mlčanlivý, premýšľavý, preferuje samotu. - realistický (zameraný na detaily a                                                                                                                         fakty)     

                                                                                         - emocionálny (riadi sa citmi) 

                                                                                         - plánovač (organizovaný)

Extrovert - energický, komunikatívny, spoločenský. - intuitívny (zameraný na kreatívne                                                                                                                        riešenia)  

                                                                                        - racionálny (riadi sa logikou)       

                                                                                        - improvizátor (flexibilný, spontánny).