Vplyvy na voľbu profesijnej orientácie

Úrovne vzdelávania sú kategórie, ktoré umožňujú diferenciáciu náročnosti vzdelania v systéme odborného vzdelávania a prípravy, bezprostredne súvisia s možnosťou uplatenia absolventov na trhu.

1. ÚROVEŇ - základné odborné vzdelanie - ukončenie povinnej školskej dochádzky, absolvovanie základného odborného vzdelania vo vybraných smeroch vzdelania.

2. ÚROVEŇ - stredné odborné vzdelanie - ukončenie povinnej školskej dochádzky a základného odborného vzdelania, príprava na povolanie v učňovských zariadeniach.

3. ÚROVEŇ - úplné stredné odborné vzdelanie - ukončenie povinnej školskej dochádzky, a základné odborné vzdelávanie absolvovanie druhej úrovne nadstavbového štúdia, štúdium na strednej odbornej škole.

4.ÚROVEŇ - ukončenie povinnej školskej dochádzky, získanie všeobecného, odborného, resp.nadstavbového vzdelania na strednej škole.

5. ÚROVEŇ - vysokoškolské štúdium.

REKVALIFIKÁCIA - je cesta, ako zvýšiť svoju cenu na trhu práce. Vzdelávanie a príprava pre trh práce je teoretická alebo praktická príprava, ktorá umožňuje získať nové odborné zručnosti a praktické skúsenosti na účel pracovného uplatnenia uchádzača o zamestanie.