Medzinárodný deň čokolády

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Medzinárodný deň čokolády

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Utorok 19 Sep 2023
Čokoláda dnes existuje v rôznych podobách a sotva sa nájde niekto, kto by tejto lahôdke odolal.
Dňa 13. septembra 2023 sme si na hodinách anglického jazyka priblížili Medzinárodný deň čokolády. Žiaci vyhľadali zaujímavé fakty z histórie, diskutovali o pozitívnych účinkoch čokolády a vyučovanie sme si spestrili aj malou ochutnávkou.
13. september sa zhoduje s dátumom narodenia Miltona S. Hersheyho, ktorý bol známy americký výrobca čokolády.
Vedci sa domnievajú, že čokoláda prvýkrát uzrela svetlo sveta pred viac ako tromi tisíckami rokov. Slovo čokoláda pochádza z aztéckeho výrazu „xocoatl“, ktorý sa používal ako označenie horkého nápoja pripraveného z kakaových bôbov. Príprava vtedajšej čokolády sa pripisuje Mayom a Aztékom.
V polovici 16. storočia bol do kakaovej hmoty prvýkrát pridaný cukor. V roku 1657 bola otvorená prvá čokoládovňa. Čokoláda v pevnom stave sa objavila v roku 1830, neskôr bola vďaka technológii hnetenia vytvorená horká čokoláda a v roku 1875 vplyvom vynálezu kondenzovaného mlieka aj mliečna čokoláda.
Na konci 19. storočia sa čokoláda konečne stala dostupnou aj pre bežného človeka a postupom času sa začali objavovať nové čokoládové produkty, ktoré si ľudia zamilovali. V roku 2017 bola predstavená rubínová čokoláda.


Návrat na obsah