Literárna exkurzia Martin - 9. ročník

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Literárna exkurzia Martin - 9. ročník

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Štvrtok 26 Okt 2023
Október je už tradične mesiacom, v ktorom organizujeme literárne exkurzie.
Nebolo tomu inak ani tento rok.
26.10.2023 žiaci 9. ročníka navštívili Martin.
V Národnej knižnici sa dozvedeli nielen o jej histórii, ale i o súčasnosti,  oboznámili sa so systémom požičiavania kníh, prezreli si  jej študovne, mali možnosť vidieť krásne staré knihy.  V Matici slovenskej sa dozvedeli veľa zaujímavostí nielen z jej založenia a činnosti , ale aj o živote a diele mnohých slovenských spisovateľov a básnikov. Prezreli si exponáty, ktoré im priblížili literárny život v minulých storočiach i v súčasnosti.
Keďže o chvíľu budeme chodiť na hroby svojich blízkych, navštívili sme i posledné miesta odpočinku našich velikánov na Národnom cintoríne - Martina Kukučína, Jána Smreka, Maše Haľamovej, Martina Benku a mnohých iných.
Ako posledné sme navštívili Múzeum Martina Benku, známeho slovenského maliara 20.storočia, ktorý na svojich obrazoch zachytil pracovitosť, krásu i hrdosť jednoduchých slovenských ľudí.
Literárna exkurzia sa vydarila  a dúfame, že v mnohých deviatakoch zanechala nielen pekné spomienky, ale i cenné informácie, ktoré  využijú na stredných školách i v ďalšom živote.    



Návrat na obsah