Exkurzia Viedeň

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Exkurzia Viedeň

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Štvrtok 22 Jun 2023
V stredu 14. júna 2023 sa žiaci 8.A, 9.A a vybraní žiaci z 9.C a 9.D v doprovode svojich vyučujúcich zavčas rána vybrali na exkurziu do hlavného mesta Rakúska do Viedne. Naším cieľom bol nádherný zámok Schönbrunn. Názov je odvodený od slovného spojenia „schöner Brunnen“ čo doslovne znamená „krásna studňa“. Schönbrunn je bývalé letné sídlo Habsburgovcov, pri ktorom sa nachádza krásny udržiavaný park, Neptúnova fontána, Gloriette a zároveň najstaršia zoologická záhrada na svete. Na ploche 17 ha je tu možné obdivovať takmer 700 druhov živočíchov z rôznych kútov sveta, medzi inými aj žirafy, zebry, ťavy, levy, tigre, slony, orangutany, ľadové medvede, tučniaky, tulene, surikaty, ale aj pandy veľké.
Mimochodom viedenská ZOO je jedna z mála na svete, ktorým Čínska ľudová republika zverila pandí pár a zároveň je ZOO Schönbrunn jedinou zoo v Európe, v ktorej sa podarilo prirodzeným spôsobom odchovať mláďatá tohto dnes už ohrozeného živočíšneho druhu.
Veru! Vedeli by sme tu stráviť pri zvieratkách celé hodiny, ale naším ďalším cieľom bolo Technické múzeum, ktoré je od Schönbrunnu vzdialené približne 10 minút chôdze. Nie je to klasické múzeum, na aké sme zvyknutí. Na niekoľkých tematicky rozdelených podlažiach je možné obdivovať množstvo interaktívnych exponátov, pri ktorých je možné overiť rôzne zákonitosti fungovania fyziky, mechaniky, optiky... Je tu možné vidieť rôzne technické vynálezy, parné lokomotívy z čias Rakúsko-Uhorska, historické automobily, motocykle, lietadlá, prvé telefóny, televízory a podobne. Len zriedka tu nájdete niečo pod sklom alebo za bariérou. Na svoje si tu určite prídu všetky vekové generácie.
Unavení, uchodení, ale plní dojmov, sa vraciame späť k autobusu a lúčime sa s Viedňou. Niektorí z nás si aj „pošprechovali“, niektorí „pospíkovali“, niektorí ochutnali miestne špeciality, niektorí kúpili malé suveníry domov... Nasiaknutí atmosférou Viedne s myšlienkami na krásne prežitý deň sa vraciame vo večerných hodinách domov.
Sme radi, že sa po dlhšej dobe a nekonečných covidových obmedzeniach podarilo zorganizovať túto exkurziu. Vďaka patrí predovšetkým vedeniu školy, že nám umožnilo vycestovať, bezpochyby rodičom, ktorí boli ochotní exkurziu pre svoje deti zafinancovať, no a samozrejme naším skvelým žiakom, ktorí vďaka svojej pracovitosti a húževnatosti na hodinách nemčiny, či angličtiny si mohli svoje znalosti z oboch jazykov overiť priamo „v teréne“.
Zdroj článku:


Návrat na obsah