Literárna exkurzia - ORAVA

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Literárna exkurzia - ORAVA

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Nedeľa 15 Okt 2023
Literárna exkurzia - ORAVA
Dňa 12.10.2023 sa žiaci 6. ročníkov zúčastnili na literárnej exkurzii. Jej cieľom bolo spoznávanie oravského regiónu. Žiaci mali vďaka exkurzii možnosť sa bližšie zoznámiť so životom a tvorbou predstaviteľov slovenskej realistickej literatúry - P. O. Hviezdoslava a M. Kukučína. Prvou zastávkou bolo rodisko spisovateľa Martina Kukučína. Bola to dedinka  Jasenová. Naša pozornosť sa sústredila na autorov rodný dom, ktorý bol k 150. výročiu narodenia spisovateľa zrekonštruovaný. Zaujímavý výklad o živote tohto reprezentanta slovenskej realistickej prózy bol spojený s prehliadkou fotografického materiálu, ktorý dokumentuje životné cesty a tvorbu v slovenskom a chorvátskom prostredí. Jednotlivé miestnosti sú zariadené dobovým nábytkom tak, ako to bolo za spisovateľovho života. Vedľa rodného domu mali žiaci možnosť vidieť i sochu Martina Kukučína v nadživotnej veľkosti od akademického sochára Jána Kulicha.
Druhou zastávkou bolo Literárne múzeum P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne. V jednotlivých miestnostiach múzea si počas odborného výkladu žiaci prezreli obrazový a textový materiál doplnený originálnymi osobnými vecami, ktoré počas života patrili autorovi.
Posledným zastavením bola návšteva  Čaplovičovej knižnice, kde sa nachádza veľký počet vzácnych kníh, ktoré Vavrinec Čaplovič počas svojho života nazbieral. S touto vášňou začal už ako 14- ročný.  Svoju súkromnú zbierku potom daroval Orave. Nachádzajú sa v nej rôzne lexikóny, vzácne listiny, knihy písané na organický materiál - pergamen, staré mapy, zbierky rukopisov i  25 inkunábul – prvotlačí.
Literárna exkurzia sa žiakom veľmi páčila. Prínosom bolo hlavne získanie mnohých informácií o živote a tvorbe daných autorov.
Zdroj článku:


Návrat na obsah