Medzinárodný deň školských knižníc

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Medzinárodný deň školských knižníc

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Pondelok 24 Okt 2022
Medzinárodný deň školských knižníc
Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry.
Tento rok tento sviatok pripadol na 24.októbra a tohtoročnou témou bolo Ako máme radi našu školskú knižnicu.
Tento významný deň sme sa rozhodli patrične osláviť aj v našej ZŠ Pionierska 2.  Vyučujúce slovenského jazyka a literatúry  si počas hodín pripravili zaujímavé aktivity so svojimi žiakmi. Väčšina z nich sa odohrávala v školskej knižnici na 2.stupni alebo v triedach.
Žiaci čítali svoje obľúbené knihy v kostýmoch hlavných postáv,  vyrábali si vlastnú knižnú značku - exlibris, tvorili príbehy z titulov kníh, vyhľadávali v knižnici spisovateľov, ktorí začínajú na rovnaké písmeno ako ich priezvisko, priraďovali rôzne ukážky  k správnym autorom. Iní žiaci hrali pantomímu častí rozprávok, spoločne kreslili pás literárnych postáv, starší žiaci diskutovali o potrebe čítania v dnešnej dobe.
Šiestaci čítali rozprávky z knihy bývalej žiačky školy, dnes už dvojnásobnej maminky,  svojim mladším kamarátom -  prvákom,  starí rodičia ôsmakov zavítali do školy a čítali úryvky z kníh, ktoré ich samých sprevádzali v detstve.
Aktivity boli rôznorodé, zábavné, zaujímavé, vtipné. Veríme, že si všetci spoločné hodiny užili - žiaci, učitelia i pozvaní hostia.
Pani učiteľkám ďakujeme za pripravené aktivity, žiakom za výbornú spoluprácu, hosťom za milú návštevu.   
Tešíme sa na ďalší ročník v budúcom školskom roku.       


Návrat na obsah