Týždeň vedy a techniky

Základná škola s materskou školou
Pionierska 2 Brezno
Prejsť na obsah

Týždeň vedy a techniky

Základná škola s materskou školou Pionierska 2, Brezno
Uverejnený v Základná škola · Pondelok 13 Nov 2023
Uplynulý týždeň bol Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu vyhlásený za Týždeň vedy a techniky.
Má slúžiť na zvýšenie povedomia o vede a technike, podporu záujmu o vedecké bádanie a je oslavou prínosu vedcov, inžinierov a technikov pre život ľudí.
V rámci tohto týždňa učitelia vzdelávacej oblasti Človek a príroda zorganizovali praktické experimenty a aktivity, ktoré žiakom ukázali zaujímavé princípy vedy a techniky.
Na hodinách chémie žiaci zaujímavo a efektne experimentovali. Pripravili „sloniu zubnú pastu“, papierovou chromatografiou rozkladali farby fixiek a dokonca pripravili i lávovú lampu. Počas hodín biológie skúmali svet mikroskopom. Mali možnosť pozorovať jednobunkové rastliny i živočíchy a preskúmali stavbu tela vodnej rastlinky žaburinky. Na informatike si žiaci priblížili novinky z oblasti 3D modelovania a tlače. 3D tlač je proces vytvárania trojrozmerných objektov z digitálneho modelu. Táto technológia využíva vrstvenie materiálu (často plastu) na základe digitálneho návrhu. Žiaci vytvárali 3D návrhy jednoduchých geometrických tvarov, z ktorých vznikli funkčné kľúčenky. Najkrajšie a najzaujímavejšie prívesky boli potom pomocou 3D tlačiarne vytlačené a žiakom priniesli veľkú radosť. Na hodinách fyziky si žiaci pripomenuli Týždeň vedy a techniky využitím znalostí z aviatiky. V triedach konštruovali a následne vyberali najlepšieho konštruktéra papierových lietadiel. Parameter, ktorý sa hodnotil, bol dolet na jedno "natakovanie paliva". Počas hodín techniky si šiestaci tento týždeň pripomenuli hrou. Priraďovali kartičky vynálezcov a ich vynálezov k prototypom vynálezov.

Týždeň vedy a techniky považujeme za výbornú  príležitosť, ako podporiť záujem našich žiakov o technické a prírodovedné predmety i vedu samotnú.
Zdroj článku:


Návrat na obsah